Pink Floyd Fans Nederland

Verhalen: DAVID GILMOUR IN TIENEN (27-07-2016) door Peter Chattelin

Geplaatst op Friday 29 July @ 19:04:22 GMT+1 door floydiantheo

Kort verslag concert David Gilmour in Tienen.

Bijzondere dag gister waarin ik meer asfalt heb gezien dan groene velden. Dinsdag j.l rond 15.30 vertrokken naar een client in hartje Parijs. Deze persoon woont bijna onder de Arc de Triomphe en heeft daar een geweldige appartement.


Ik was gevraagd om zijn bijzondere geluidsinstallatie te beoordelen in zijn ruimte en zonodig wat veranderingen aan te brengen. Tevens had hij een ander appartement beschikbaar gesteld om te overnachten. 's Avonds na de gedane arbeid op de Avenue des Champs-Elysees iets drinken is geweldig, Parijs blijft een waanzinnige stad. Ook het klimaat is heerlijk! Volgende ochtend wakker worden met uitzicht zoals op de foto is een feestje Yes! ( vervelende baan heb ik eigenlijk ).. Croissants zijn in Parijs lovely. Rond een uur of half 11 retour richting Tienen echter door aankomend probleem met auto toch eerst retour naar NL. Vervolgens samen met PP toetsenist Giovanni Pepe in zijn auto naar onze grootmeester David in Tienen. ( off all places )….Je zou Brussel of Antwerpen verwachten eerder dan Tienen. Het optreden van Gilmour is gekoppeld aan een meerdaags festival op de markt van Tienen en volgens mij zit er een enorme liefhebber daar van PF met ontzettend veel geld! De stage is zo ontworpen dat je direct weer ziet wie " het wiel " heeft uitgevonden op het gebied van podia,s en lichtshows. ( Marc Brickman/ Pink Floyd )
Bij een Floyd, Waters of Gilmour concert is ieder voorprogramma volledig overbodig ze hebben n.l hun eigen idee daar over sinds jaren 70 vorige eeuw. Suggestie wekken, iets subtiel door de luidsprekers laten klinken wat je moeilijk kunt plaatsen maar wat verdomd spannend is en wat vooral spanning opwekt..Tijdens de beroemde Kuip concerten was hier sterk sprake van er vlogen zelfs vliegtuigjes boven het stadium waarvan het geluid opgepakt werd door heel gevoelige mics en versterkt via de pA. Gisteravond zo,n 30 minuten voor aanvang ineens " de ping " van Echoes over het terrein. Een meneer voor mij liet zijn arm zien waarop het kippenvel huizenhoog stond. Welk voorprogramma doet dat? Geweldig! Het was zo ontzettend vol gister dat nog voor het concert 2 mensen vlak bij ons min of meer flauw vielen bevangen door claustrofobie? warmte? Ik zeg tegen Giovanni nou dit is hoopgevend ha ha ha….Moet eerlijk bekennen dat ik het zelf halverwege de show zo warm kreeg dat ik hoopte op een bak regen! Hopelijk geeft dit aan hoe vol het plein stond. Te vol!

Nu over het concert he he pfffff: Op de eerste plaats hoor je direct bij de eerste noten dat Pink Floyd ( met hun technici ) echt een van de weinige bands is die begrijpen wat überhaupt goed geluid is en hoe je goed geluid in stadiums of zoals in dit geval een marktplein echt " gecontroleerd " laat klinken! Geen gekraak of allerlei storingen maar een powerful schoon geluid met focus en ritmiek en timing. Tonaal gezien geen enkel gebied wat zich opdringt sorry mensen dit is high end geleuter maar wel van wezenlijk belang waarom het gister zo waanzinnig goed klonk en dat vanavond weer zal doen. Wat opviel gister is dat wijsheid met de jaren komt ( he er is nog hoop voor ons vijftigers ha ha ha )…Gilmour speelt wat mij betreft misschien wel beter dan ooit! Hier staat een man van 70 jaar met zoveel levenservaring een partij te zingen en gitaar te spelen fenomenaal. Veel mensen omschrijven hun " god vaak als " de beste gitarist, bassist, drummer, zanger ect etc. Ik vind dat moeilijk en denk dat het belangrijk is eerst te weten waar het voor jou om gaat. Er zijn muzikanten die binnen hun techniek cq specialiteit onovertroffen zijn. Ik noem bijvoorbeeld Paco de Lucia op acoustisch gitaar deze man was niet te verslaan en volslagen uniek. Jaco Pastorius op bas man o man...
Bij Floyd en de individuele leden van Floyd gaat het om een aspect en dat is waar ik mij persoonlijk het meest tot aangetrokken voel n.l: het overdragen van " emotie ". Mensen beroeren tot in hun ziel middels het totaalplaatje. Gisteravond heb ik dat weer mogen ervaren bij David. Zijn " toon " is ongekend emotioneel ik heb geen ander gehoord van alle beroemdheden die dat op deze manier zo neerzet. Hij is the master of bending en verteld middels iedere noot een verhaal. Meaningvol, hij verstaat vooral ook de kunst van het weglaten. Geen overbodige nietszeggende noten.Buiten zijn gitaarspel heeft David een heel bijzondere stem en dat kwam gisteravond het meest tot uiting in " Coming back to Live en The girl in de yellow dress".( moest vreselijk lachen omdat ik Theo Beckers zijn haat voor dit nummer weer voor mij zag ) Ik vind het ook een raar nummer hoor Theo in de totaal show maar het arrangement en David zijn zang maakt veel goed. ( lol )

Het absolute hoogtepunt was voor mij Sorrow…Dit nummer zette het hele plein bijna fysiek in beweging jezus wat een laag, mocht je geen riem dragen dan is de kans groot dat je daarna voor jan met de korte ………loopt.
The sweet smell of a great sorrow lies over the land. Plumes of smoke rise and merge into the leaden sky. A man lies and dreams of green fields and rivers But awakes to a morning with no reason for waking
Als David op de beroende Black Strat dit nummer inzet komt er een energie over het plein die zijn weerga niet kent. Dood en verderf spreid zich kolossaal over de massa ( Dit is emotie zo lijkt het te voelen ) Het is muisstil niemand van de 10.000 a 12.000? mensen zegt iets en iedereen laat het gebeuren..Fenominaal en daarna meeklappen met Run like hell en natuurlijk kwam de band niet weg met niet spelen van Comfortably numb. Die eindsolo is niet in woorden uit te drukken.Los van Sorrow waren voor mij persoonlijk de highligts: 2e en eindsolo On an Island, Faces of Stone, In Any Tongue en zeer zeker ook Coming back to life. Onvergetelijke avond wat hopelijk niet de laatste zal zijn. Onvermijdelijk hadden zowel Giovanni als ik los van elkaar soms de angst voor een aanslag! Ik snap niet dat er werkelijk 0 controle was. Er stonden een 3 tal agenten die het meest leken op die agenten uit Pipi langkous ( die lange en kleine ) lol. Maar serieus gezien wat er deze week weer gebeurd is wat mij betreft onbegrijpelijk. Los van dit laatste wat zeker niet overheerste een onvergetelijke avond en muzikaal zeer zeer hoogstaand.

Ik ben zoals vele van jullie weten een groot Waters fan maar moet eerlijk bekennen dat vooral zijn laatste The Wall circus muzikaal gezien niet in de verste verte in de buurt komt van wat Gilmour en band nu neerzetten. Alleen de originele The Wall shows incl Waters,Gilmour,Wright en Mason is weer van een ander verhaal en kaliber.

Ik wilde een klein verhaaltje schrijven maar werd bevangen hoe goed gister was. Voor hen die er vanavond zijn: Geniet van de Maestro!

Peter Chattelin, 28 july 2016Posted in Verhalen

"DAVID GILMOUR IN TIENEN (27-07-2016) door Peter Chattelin" | Login/Creëer een profiel | 0 opmerkingen
De schrijver is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn berichten.

Gasten mogen geen opmerkingen plaatsen, registreer a.u.b.