Pink Floyd Fans Nederland

Verhalen: Boek review - Pink Floyd, de som der delen

Geplaatst op Tuesday 29 December @ 11:24:41 GMT+1 door floydiantheo

Pink Floyd, de som der delen
Geschreven door Wouter Bessels
Uit de serie Rock Klassiekers
Uitgeverij Verbum 2015
ISBN 9789074274777

Wederom een biografie van Pink Floyd, met dit verschil dat het in de Nederlandse taal is en dus bij voorbaat een goede aanvulling op reeds eerder uitgekomen boeken, meestal in de Engelse taal.


In het eerste deel beschrijft Wouter Bessels in acht hoofdstukken de geschiedenis van de band Pink Floyd aan de hand van zijn speurtocht in boeken, internet en andere bronnen, waarbij hij o.a. ook Cambridge bezoekt.

Voor diverse onderdelen uit de Pink Floyd historie wordt wat meer aandacht besteed, dan andere onderwerpen. Het leest makkelijk weg, daar ik als groot fan uiteraard al 43 jaar het een en ander heb gelezen. Eerlijk gezegd stond er voor mij persoonlijk niks nieuws in, maar kon wel menig moment, dat in mijn overvolle harde schijf (lees: hersenen) opgeslagen is, weer even ophalen. Soms had ik ook wel twijfels over bepaalde informatie, waarbij je altijd zult blijven gissen in welk boek, welke informatie juist is, vooral over periodes waar je zelf niet bij geweest bent. Maar ook kwam ik wel informatie tegen waarvan ik zeker weet dat het anders gelopen is.

Ik had gehoopt ook unieke foto's tegen te komen, dat op een paar zelf geschoten foto's van Cambridge, en enkele (concert)foto's van Peter Koks na,niet het geval was. Er wordt wel vaak uitleg gegeven d.m.v. (delen van) songteksten, dat voor menigeen een prima uitleg is in de vaak wel "onbegrepen"of "misterieuze" songteksten van Pink Floyd. Ook wordt veel gebruik gemaakt van citaten van de bandleden zelf en andere mensen, nauw betrokken bij Pink Floyd.

In het laatste hoofdstuk, getiteld "Erfenis" wordt nog aandacht besteed aan o.a. de invloed van de Pink Floyd muziek bij andere artiesten en de rol van de zogenaamde coverbands.

Het tweede deel van het boek beschrijft in het kort de solocarrieres van de vijf Pink Floyd leden en de complete discografie van de band en de solowerken.

Slot conclusie: Zoals in de vooraankondiging is het moeilijk te zeggen of dit wel het meest complete Pink Floyd boek is, maar voor Nederland zeker uniek, daar het de eerste biografie in de Nederlandse taal is en zeker fans van de "next generation" hierin een hoop nieuwe en/of aanvullende informatie kunnen vinden. En uiteraard met de meest actuele informatie, daar albums als The Endless River en Gilmour's solowerk Rattle That Lock ook aan de orde zijn.

Het boek is te koop bij de meeste goede boekenwinkels maar ook bij de grotere online winkels (Bol en Bruna) en is ook in Belgie verkrijgbaar.

Theo, december 2015Posted in Verhalen

Voor dit verhaal is helaas geen commentaar beschikbaar.